Hamina Bastioni

Haminan linnoitus, asemakaava ja Hamina Bastioni – pala kolmen valtakunnan historiaa

Haminaa kutsutaan ympyräkaupungiksi ja aivan syystä. Kaupungin keskustan asemakaava on muotoutunut ympyrän malliin Haminan linnoituksen sisälle. Linnoituksen rakennutti ruotsalainen kenraali Axel von Löwen 1720-luvulla. Vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi bastionia, jotka ovat nimetty Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan. Tämä tähtilinnoitus sulkee sisäänsä vanhan ympyräkeskustan, jonka kahdeksan sädekatua lähtevät Raatihuoneentorilta. Kaksi poikkikatua kulkevat linnoituksen muotoa seuraten kehässä.

Ruotsalaiset toteuttivat linnoittamisen vain hiekkavallituksina. Venäläiset jatkoivat linnoitustöitä 1740-luvulla, jolloin Haminassa alkoi venäläinen aika, ns. Vanhan Suomen aika. 1800-luvun alussa valmistuivat linnoituksen koillissivulle uudenaikaisen linnoitustaidon mukaan rakennetut keskusbastioni ja kaponieri-varustukset, jotka saivat nimekseen Puolikuu 1 ja 2. Suuriruhtinaskunnan aikana Haminan linnoitus menetti merkityksensä ja vuosisadan lopulla osa linnoituslaitteista purettiin, mm. nykyisen Kauppatorin paikalla sijainnut Helsingin bastioni.

Vetreä harvinaisuus elää vireää nykyhetkeä: Bastionin tunnelma kutsuu ympäri vuoden!

Kansainvälisestikin harvinainen ympyräkaupunki vallituksineen ja asemakaavoineen on lukuisista 1800-luvun tulipaloista huolimatta säilynyt hyvin. Haminan kaupungin sotilaallinen perinne on jatkunut voimakkaana, ensin 1800-luvulla Suomen keisarillisessa Kadettikoulussa ja 1900-luvulla Reserviupseerikoulussa.

Linnoituksen keskusbastioni on restauroitu ja sinne on rakennettu tapahtuma-areena Hamina Bastioni. Bastioni saa kesäisin ylleen Euroopan suurimman telttakatoksen. Alueelle ja katsomoihin mahtuu tuhansia tapahtumakävijöitä. Bastionipihaa kiertää 58 entisöityä kasemattiholvia, joista löytyvät nykyaikaiset ravintolatilat ja saniteettitilat.

Hamina Bastioni tarjoaa upeat puitteet monenlaiselle toiminnalle; täältä kajahtaa kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo, täällä soivat kauneimmat konsertit ja tänne kansa kokoontuu kokemaan erilaisten tapahtumien tuntua. Talvitapahtumien näyttämönä ovat luminen bastionipiha, lämmitetyt holvit ja tunnelmalliset ravintolatilat. Hamina Bastioni tapahtuma-areena sopii niin pienempien perhejuhlien kuin suurempienkin yleisötilaisuuksien järjestämiselle.

Hamina Bastioni lukuina:

  • Yleisötilaisuuksia jopa 10 000 henkilölle
  • Istumapaikkoja peräti 5 000, joista yli 3 000 nousevissa katsomoissa
  • Tuhansia pysäköintipaikkoja vain 10 min kävelymatkan etäisyydellä
  • Koko Bastionin alue on kooltaan 17 000 m², areenan koko 9 700 m², katoksen alle jäävä ala 5 500 m²
  • Sähkömuuntajan nimellisteho 1 000 kW
  • Telttakatos suojaa auringolta ja sateelta
  • Monikäyttöisissä kasematti-holveissa ravintolatilat
  • Kentällä sähkön ja äänentoiston jakoverkko
  • Mastoissa lisätekniikan asennusvalmiudet